Syfte med en ny humanistisk akademi

Humaniora och humanistiska områden har dramatiskt förlorat mark sedan början av 1980-talet.
Man kan fråga sig om det hänger samman med en fientlig politik, kapande av det humanistiska begreppet, kraftiga budgetnedskärningar för humaniora i universitet och forskning. Hur som helst har konsekvenserna blivit lärarlösa lektioner och övergivna studenter. Några av dem har gått samman i upprop men ingen förändring tycks ha skett.

Man kan också fråga sig om det är cyniska krafter och antihumanism som bär skuld till detta eller om det är oförmåga inom humaniora att försvara sina positioner.

Hur som är det nu angeläget att återta ett initiativ och bygga upp förutsättningar för en vetenskap som söker besvara frågor som mänskligheten idag ställer sig rörande hälsa, relationer och meningsfullhet.
Vi behöver finna vägar att hjälpa människor som idag befinner sig i utanförskap, som lider och är deprimerade.
En överlastad sjukvård behöver kunna kompletteras med relevanta vårdmöjligheter och här håller det inte med en rigid och begränsande politik.
Vi behöver stärka skolan med pedagogik och metoder som gynnar både lärare och elever.
Kultur och konst visar oss vilka vi är och skapar upplevelser som kan inspirera till människors goda förändring, utveckling och framsteg.
Det finns ett stort intresse att utveckla andlighet och förståelse för medvetandets olika frågeställningar. Här har en öppenhet till transpersonella upplevelser mycket att erbjuda forskning och mänsklighet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s